Skillnaden mellan regering och riksdag

Att kunna skillnaden mellan regering och riksdag är en grundförutsättning för att förstå och hänga med i svensk politik. Men vad den faktiska skillnaden är känner långt ifrån alla svbenskar till, och det är den typ av fråga som man kanske känner sig rädd för att fråga någon om, av rädsla för att bli kallad dum.

skillnaden mellan regering och riksdag
Vad gör riksdagen och vad gör regeringen? Läs vidare för svaret!

Så, till pudelns kärna:

Vad är skillnaden mellan regering och riksdag?

Sveriges riksdag består av 349 personer – riksdagsledamöter – som är tillsatta utifrån resultatet i senaste riksdagsvalet. Till exempel fick Kristdemokraterna 4,57% av rösterna i riksdagsvalet 2014. Detta gör att de får 4,57% av platserna i riksdagen. Alltså 4,57% av 349 platser, vilket ger dem 17 platser.

Riksdagen leds av en talman, som inte har någon egen egentlig makt mer än att leda riksdagens diskussioner och arbete.

När de 349 mandaten i riksdagen fördelats brukar partiernas ledamöter dela upp sig i block, till exempel Alliansen (de borgerliga partierna), eller regerinspartierna efter valet 2014, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Riksdagsmandat

Riksdagen röstar om de förslag (även kallade propositioner när de kommer från regeringen, och motioner när de kommer från riksdagen) som läggs fram, och förslag som får en majoritet JA-röster går igenom och blir förverkligade. Det är alltså riksdagen som formellt röstar om och beslutar om vilka lagar som ska gälla i Sverige.

Regeringen

Efter ett val blir riksdagens första uppgift att rösta fram en statsminister, i skrivande stund är detta Stefan Löfven. Statsministern bygger sedan sin regering där hen tillsätter ministrar från sitt eget parti och eventuella samarbetspartier.

Regeringen tar helt enkelt fram förslag på hur de vill att Sverige ska fungera, såsom nya lagar eller budgetar, och för att dessa förslag ska börja gälla måste Riksdagen rösta ja till dem. Regeringen kan dock ta en hel del beslut på egen hand utan att rådfråga Riksdagen, till exempelvis för förordningar, vilket är kan sägas vara enklare regler för myndigheter och andra samhällsinstanser.

Förklarat i korthet

  • Riksdagen röstas fram av svenska folket, varje parti får platser i riksdagen motsvarande deras andel av folkets röster
  • Riksdagen väljer en statsminister
  • Statsministern sätter ihop sin regering med ministrar och andra funktioner
  • Regeringen tar fram budgetförslag, lagändringar och andra idéer
  • Riksdagen röstar om regeringens förslag

Skillnaden mellan regering och riksdag supersammanfattat: Regering föreslår, riksdag röstar.

Skillnad mellan riksdag och parlament

Ett parlament är helt enkelt den samling människor som bestämmer i ett land. Så Sveriges riksdag är vårt parlament, eftersom det är riksdagen som genom omröstningar har makten att fatta alla viktiga beslut som berör Sverige och svenskarna.

Parlament kan se olika ut och fungera på väldigt varierande sätt. De kallas oftast också för olika saker, i Norge heter parlamentet Stortinget. i Tyskland fungerar Förbundsdagen och Förbundsrådet som parlament, och i Israel kallas parlamentet för Knesset.

Det var alltså snabbkursen i vad riksdag respektive regering egentligen sysslar med. Skriv gärna en kommentar om du har frågor kring detta ämne eller förslag på andra ämnen vi bör ta upp!

 

Dela:

Redaktion

Redaktion för Skillnadmellan.se. Vi är flera personer som delar på samma konto, för att kunna ge dig de bästa och mest läsvärda artiklarna om skillnaderna här i världen.

Ett svar på ”Skillnaden mellan regering och riksdag

  • 2017-08-05 kl. 21:56
    Permalänk

    Tack så mycket för denna koncisa och informativa sida, har funderat på skillnaden mellan riksdag och regering ett tag utan att titta upp det 🙂

Kommentarer är stängda.