Skillnaden mellan de och dem
Skillnaden mellan de och dem är inte lätt, och för de som inte har ”känslan” för vilket av orden som ska användas kan det verka omöjligt att skilja på när man skriver ”de” och när man skriver ”dem”. Men lugn, här är tipsen och förklaringarna som hjälper dig att komma ihåg denna luriga språkregel en gång för alla.
3 enkla tips för att skilja på de och dem
Låt oss säga att du vill skriva meningen ”Stefan tittade på dom”, och då behöver veta om ”dom” ska skrivas som ”de” eller som ”dem”. Här är fem olika sätt att få reda på vilken variant som är rätt.
1. Byt ut mot jag och mig
Alltså – vad låter bäst om du byter ut ”dom” mot ”jag” eller ”mig” – Stefan tittade på jag, eller Stefan tittade på mig? Om du är osäker kan du säga meningarna högt för dig själv, då hör du säkert att ”Stefan tittade på mig” låter bättre.
Sedan är minnesregeln att mig har bokstaven m, och då ska den bytas ut mot dem som ju också har ett m. Är det istället jag som låter bäst, då ska det vara de istället. Alltså, jag=de, mig=dem.
Rätt sätt att skiva är alltså ”Stefan tittade på dem”.
2. Byt ut mot han och honom
Vi testar en ny mening – ”Dom åker från Stockholm ikväll” – ska ”dom” skrivas som ”de” eller ”dem”?
Nu byter du alltså ut ”dom” mot ”han” respektive ”honom”. Detta ger meningarna ”Han åker från Stockholm ikväll” och ”Honom åker från Stockholm ikväll”. Här är det rätt uppenbart att ”Han åker från Stockholm” låter bättre, eller hur?
Nu till minnesregeln: Han är kortare än honom, och är det han som låter bäst så motsvarar det de (som ju är kortare än ”dem”). Honom är längre än han, och motsvarar därför dem (som är längre än de). Rätt sätt att skriva exemplet är således ”De åker från Stockholm ikväll”. Men även här funkar också M-regeln från första exemplet. Honom slutar på m, precis som dem.
Om vi applicerar detta på meningen i första exemplet får vi ”Stefan tittade på honom”, vilket då ger att rätt sätt att skriva blir ”Stefan tittade på dem”, eftersom honom motsvarar dem.
Alltså, han=de, honom=dem.
3. Byt ut mot them och they
Denna metod kan kännas lite konstig, men för alla oss som är vana vid engelskspråkiga tv-serier, filmer och annan kultur kan det faktiskt vara det enklaste sättet att hitta rätt i ”de” och ”dem”-djungeln. Metoden går helt enkelt ut på att översätta meningen till engelska och sedan testa både ”they” och ”them”. Låt oss prova ett nytt exempel – ”Vi såg att dom gick in i affären”.
Först översätter vi alltså till engelska, och provar med både ”they” och ”them”: ”We saw that they went into the store” och ”We saw that them went into the store”. Är du någorlunda van vid engelska hör du direkt att ”they” är rätt.
Minnesregeln är sedan att ”they” låter ungefär som ”de”, och ”them” som ”dem”. Du kan också återigen använda M-regeln – them har ett M, och motsvarar därför dem. Enkelt, visst? Alltså, they=de, them=dem. Rätt sätt att skriva meningen blir alltså ”Vi såg att de gick in i affären”.
Så oavsett vilken av dessa minnesregler du testar – kom ihåg M-regeln. Mig/Honom/Them motsvarar Dem. Jag/Han/They motsvarar De.
Om du ändå inte kan skillnaden mellan de och dem
Om du testat alla tre metoder men ändå känner dig osäker på vad som är rätt – satsa på ”de”. I 90 procent av fallen är ”de” rätt, så oddsen är på din sida om du väljer ”de” istället för ”dem”. Skulle det ändå vara fel så uppfattas ändå ett felaktigt ”de” av de flesta som mindre störande än ett felaktigt ”dem”.
Om det du skriver är i ett vardagligt sammanhang kan du faktiskt skriva ”dom” (läs gärna om den fascinerande ”Dom-debatten” hos Wikipedia), även om det stör en del. Men det funkar definitivt och är bättre än att välja fel alternativ.
Har du egna knep för att skilja på de och dem? Berätta gärna med en kommentar här nedanför!
Tips – en annan klassisk språksvårighet; skillnaden mellan var och vart.
Gud vad bra! Jag arbetar som lärare för en högstadieklass och det blir bara fler och fler elever som har svårt med de och dem. Just ”they och them” har jag faktiskt inte hört som knep förr, superbra tips som jag ska lära mina elever på en gång.
Tack!
M-regeln funkar ju på alla tre exemplen ovan. Kanske enklare för folk att komma ihåg om en har samma regel i alla exemplen. (M-honom, M-them).
Bra poäng Pernilla, stämmer! Det uppdaterar vi texten med.
Om jag inte är ute och cyklar så kan man byta ut de mot vi och dem mot oss. Vi och de har lika många bokstäver liksom dem och oss.
Otroligt hur man inte har lärt sig detta. Varför inte bara visa en tabell över alla pronomen? Subjekt eller objekt.