10 skillnader mellan sunni och shia

Skillnaden mellan sunni och shia går långt tillbaka och har att göra med både politiska och religiösa delar av islams historia. Här förklarar vi enkelt skillnaderna mellan dessa grenar av islam i 10 tydliga punkter.

1. Vem var Muhammeds efterföljare?

När profeten Muhammed dog år 632 e.kr. tappade den växande religiösa rörelsen sin ledarfigur. Debatten om vem som skulle efterträda honom blev startskottet för den uppdelning som skulle leda till sunni och shia. Då Muhammed inte hade någon son fanns det ingen självklar person som skulle axla hans mantel.

En grupp muslimer menade att nästa ledare borde komma från Muhammeds stam Qureish. Denna grupp blev sedemera sunnimuslimer. En annan grupp tyckte att det istället borde vara direkt släktskap som avgör, denna grupp utvecklades till shiiter, eller shiamuslimer.

Källa: Holt, P. M.; Lewis, Bernard (1977), Cambridge History of Islam, Vol. 1, Cambridge University Press, ISBN 0-521-29136-4

2. Namnen – var kommer ”sunni” och ”shia” ifrån?

Shia” kommer från ”Shi’at Ali”, eller ”Alis anhängare”. Ali var Muhammeds kusin – och därmed den närmaste manliga släkting som shiamuslimerna ansåg borde ta över som islams ledare efter profetens död. Shiagrupperingen menar också att det var Muhammeds direkta önskan att Ali skulle ta över, vilket dock inte sunnimuslimerna håller med om.

Namnet ”sunni” kommer från ”sunna”, ett begrepp som närmast kan översättas till ”traditionen”. Somliga tror att gruppen sunnimuslimer först började kalla sig själva för just sunni när de kände ett behov av att markera skillnaden mellan dem och shiamuslimerna.

Alis betydelse är grunden till splittringen mellan sunni och shia.

3. Alis betydelse

Medan sunniislam ser Ali som en viktig kalif så anser shiaislam att han är långt mer betydelsefull än så. Shiamuslimer ser Ali som den första sanne världslige ledaren av den islamska världen, den förste imamen. Sunnimuslimerna tycker snarare att han ”bara” var en i mängden av ledare, eller kalifer. Så just frågan om Muhammeds efterträdare och i synnerhet Alis roll är den ursprungliga konfliktlinjen för skillnaden mellan sunni och shia.

Denna konflikt gäller fortfarande, vilket innebär att shiatroende muslimer vill att den som leder islam ska vara en direkt släkting till Ali, och därmed också Muhammed. Medan sunnitroende tycker att ledaren kan vara den bäst lämpade utan krav på släktskap med någon särskild person.

Källa: Diana, Steigerwald. ”Ali ibn Abi Talib”. Encyclopaedia of Islam and the Muslim world; vol.1. MacMillan. ISBN 0-02-865604-0.

4. Synen på imamer – skillnaden mellan sunni och shia

För sunnimuslimer är en imam ganska nära den kristna prästen. Imamen kan leda bön och vara en religiös ledare i ett område, men har ingen särskild gudomlig kraft eller mandat. De övergripande ledarna inom religionen islam kallar sunnimuslimer för kalifer.

För shiamuslimerna är imamen dock mycket mer betydelsefull, och syftar enbart på de personer som är släktingar till Ali och Muhammed. Imamerna är därför mer av heliga sändebud än bara präster, ungefär som påven är för katoliker.

Alltså, imam enligt sunni: motsvarande präst. Imam enligt shia: motsvarande påve. Värt att notera dock att det finns olika undergrupper inom både sunni- och shiamuslimer som kan ha andra tolkningar av imamernas roll och syfte.

Källa: Francis Robinson, Atlas of the Islamic World Since 1500, p. 46. New York: Facts on File, 1984. ISBN 0871966298

5. Regler och lagar

Muslimer följer förutom koranen också det som slagit fasts i hadither, vilket är skrifter som beskriver Muhammeds lära och liv. Exakt vilka hadither som är trovärdiga och ska följas varierar mellan shia och sunni, vilket får effekten att sunnitroende och shiatroende ser olika på vilka lagar och regler som ska gälla i ett muslimskt samhälle. Skillnaderna varierar dessutom mellan olika undergruppers tolkningar av dessa lagar, men i stora drag kan man säga att sunni och shia har olika syn på vilka texter som ska ligga till grund för lagar och regler.

6. Islams grundpelare – olika för sunnimuslimer och shiamuslimer

Både sunni och shia anser pilgrimsfärden till Mecka vara en grundpelare inom islam.

Det vanligaste sättet att beskriva islam är genom dess fem grundpelare, vilket också motsvarar vad sunnimuslimerna menar är grunden i sin religion. Dessa är:

  1. Trosbekännelsen
  2. Bönen
  3. Skatt till de fattiga (allmosan)
  4. Fasta under ramadan
  5. Religiös vallfärd till staden Mekka

Utöver dessa menar dock shiamuslimer att det finns ytterligare grundpelare som alla muslimer bör följa på samma sätt. Dessa är till exempel:

Några av dessa saker tror även sunni på, men för shia är de alltså särskilt viktiga.

7. Utspridning idag – shia och sunni i olika länder

Sunni är den helt klart största grenen av islam men i vissa länder och områden är shia helt dominerande. Här är en lista över hur det ser ut i de största muslimska länderna (källa PEW Research).

Land Andel muslimer i landet Andel av muslimer som är shia
Iran 99% 90-95%
Azerbaijan 97% 65-75%
Bahrain 70% 65-75%
Irak 99% 45-55%
Libanon 61% 45-55%
Syrien 93% 15-20%
Afghanistan 99% 10-15%
Pakistan 96% 10-15%
Saudiarabien 93% 10-15%
Turkiet 98% 10-15%
Egypten 98% 1%
Turkiet 98% 10-15%

Sedan finns det länder som Indonesien, där muslimer kallar sig för just muslimer, och inte ser sig tvungna att tillhöra sunni eller shia. Detsamma gäller Kazakstan och många afrikanska länder med stor muslimsk befolkning. Så skillnaden mellan sunni och shia varierar mycket beroende på var i världen du befinner dig, och i en del länder är den nästintill obetydlig.

8. Att be till döda helgon

En intressant detalj som skiljer shia och sunni är att shiamuslimer i större utsträckning tillber döda imamer, eller helgon. Detta påminner en del om den katolska kristna traditionen där vissa människor anses haft en särskilt nära kontakt med Gud och därför blir helgonförklarade. Även sunnimuslimer kan göra detta men det är mycket vanligare inom shiaislam.

9. Sunni och shias roll i Mellanösternkonflikten

Idag är allt fler människor medvetna om de två islaminriktningarna och deras roll i krisen i Mellanöstern. Inte minst kriget i Syrien är intressant ur detta perspektiv.

Till exempel är IS (eller ISIS/ISIL/Daesh) en sunnimuslimsk sekt, medan den syriska regimen och diktatorn Bashar el-Assad är alawiter, en del av shia. Så IS agerande i Syrien kan delvis förklaras med en sunnimuslimsk sekt mot en shiavänlig regering.

IS är också i konflikt med shiamuslimska Hezbollah som framför allt verkar i Syriens grannland Libanon.

I Irak är både shia och sunni stora grupper, och många olika undergrupper ligger där i konflikt med varandra.

Det hela blir mer komplext av att shiagrupper i länder med både stora shia- och sunnibefolkningar ofta är fattiga och blir diskriminerade. Så hos många shiamuslimer finns en känsla av att vara förtryckta från sunnimajoriteten.

10. Antal troende och sammanfattning

Sunni och shias spridning i Mellanöstern.

Sunnimuslimer uppskattas vara ungefär 1,2 miljarder människor till antalet. Shia däremot är ungefär 200 miljoner.

Skillnaden i korthet kan sägas vara att sunni är den största gruppen och mer ”mainstream”, medan shia är färre och ibland anses vara mer radikala. Men detta är långt ifrån en heltäckande bild och både inom sunni och shia finns stora variationer.

Har du frågor eller tankar kring shia och sunni? Skriv gärna en kommentar här under!

Dela: